Navn:
Sted: Amager, Copenhagen, Denmark

onsdag, maj 24, 2006

Ugens ord

Der er ingen tvivl om, at 'Amor fati' = elsk din skæbne, er denne uges vinder (undskyld Ida!).

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Idelige Iben med de gyldne lokker

Jeg vil gerne gøre en (lille) indvending mod ugens ord (som i øvrigt er to ord). Jeg synes ordet 'skæbne' er røvirriterende og dufter for meget af lavendler. Her en lille pendant: Skab din skæbne!

Lykke er selvfølgelig ikke altid at få det man holder af, men at holde af det man får og der gives til tider uendeligt små handlefelter hvor valget af tilgang eller indstilling er den eneste handlefrihed der gives, og det kan her være nyttigt at 'elske sin skæbne'. Men i de fleste tilfælde bør man skabe den selv.

Afslutningsvis vil jeg runde mit lommefilosofiske indlæg af med at minde om Marcus Aurelius' vise ord: "Give mig ro til at acceptere det jeg ikke kan ændre, styrke til at ændre det jeg kan og visdom til at se forskellen".

Hermed ikke flere bon mots fra det sydsjællandske, hvor jeg i øjeblikket residerer, blot et inderligt og oprigtigt ønske om at du (I) får skrevet nogle super fede opgaver!

Knus og kanariefugle

Marie

lørdag, maj 27, 2006 12:57:00 AM  
Blogger Lolle_Gibsonitfår said...

Allerkæreste Marie

Jeg frydes hver gang dine berusende ord vælter ind over bloggen og du efterlader tankefrieriet som en sagte sitren i mit indre. Jeg vækkes.

Det er sandt at 'amor fati' er to ord, men 'ord' kan jo både være i sing. og plur.:)

'Skæbne' er et ord, som jeg ikke tror, at mange moderne mennesker ved, hvorledes de skal forholde sig til. Vi er individualister og ikke bundet af religion og derved ikke af 'det traditionelle' skæbnesbegreb, men kunne man ikke lege med tanken om, at skæbnen ikke er noget udefrakommende og styrende, men det faktum, at man er et menneske (med alt hvad det indebærer). Dvs. Elsk den skæbne, at du er et menneske!

Jeg bryder mig ikke om: 'Lykke er selvfølgelig ikke altid at få det man holder af, men at holde af det man får'. Den er mig lidt firskåren! Hvad med: Lykke er blandt andet at 'få det man holder af' og at nyde det man får!

Marcus Aurelius...uha, Marie. Romersk kejser og stoisk filosof. Er hans "Ta eis heauton" bare en 'omgang godnatlæsning', eller?
Efter sigende skulle hans filosofi ikke være særlig original, men citatet bevirker, at en original som jeg priser sig lykkelig over så nøjagtig og fantastisk en tanke og formulering.

Hvordan går det med din opgave, Marie?
Vi er desperate, men den har så absolut taget pænt form!

Varme tanker til det sydsjællandske fra 'lorteøen'! Lad nu være med at optage for mange sydsjællandske træk;)

Kram og kanonspækketkonto...

Iben

lørdag, maj 27, 2006 3:39:00 AM  
Anonymous Anonym said...

Oh Fagre Iben

Menneskets skæbne; at være menneske... Jo den køber jeg! (og i ørvigt godt 'ord' igen mht sing/pl. det var ik faldet mig ind)

Mht Marcus Aurelius (den kære mand) så er han ikke ligefrem godnatlæsning, men et behageligt bekendtskab. Var det ikke for ham var romerriget styrtet i grus langt tidligere - og det var også ham der indførte rettigheder (bl.a. mht arv) for kvinder og slaver.
Han var så uegennyttig og idealistisk at hele hans 12-binds værk 'Ad se ipsum' ('til sig selv' eller 'Selvbetragtninger' (er i øvrigt også undertitlen til S.K's Diapsalmata i Enten/eller)) alene handler om den etiske fordring tilværelsen stiller til mennesket. Det sørgelige er blot at alt den lykke han kæmpede for at andre skulle få, undte han aldrig sig selv.

Hans filosofi er vel ikke original i og med han bestemt ikke er den første der docerer stoicisme. Men det med originalitet er en underlig ting... Efterhånden tror jeg ikke originaliteten består i andet end kombinatorikken. Alt er sagt før. Hvis man er heldig kan man sige det på en lidt anderledes måde. Men sikkert er det i hvert fald at det var hjerteblod for Matcus Aurelius - og det er originalitet nok for mig:o)

Opgaven bevæger sig trægt fremad, som en okse foran en middelalderplov. Jeg har lidt svært ved at forholde mig til det kæmpe bjerg der har rejst sig foran mig, men må indrømme at jeg hygger mig med udfordringen og er sikker på at jeg nok skal nå frem, hvis blot jeg tager et skridt ad gangen...

Det glæder mig at jeres ogave skrider fremad (for nu at bruge en af de famøse hverdagsmetaforer).

Jeg er atter returneret til det amar'kanske, i sikkerhed for kortvokalstød og stødefterslag, pyh, men der er stadig de her opgaver der ånder mig utålmodigt i nakken.

Forsat god arbejdslyst!

Henninhilsner, hil og hilledusseda
Marie

søndag, maj 28, 2006 5:10:00 PM  
Anonymous Anonym said...

Jeg er hverken specielt højtravende eller filosofisk anlagt i disse dage, men jeg kan da fortælle at den gode Aurelius ord er mottoet hos anonyme alkoholikere. Så sku vi vist være nede på jorden igen.

søndag, maj 28, 2006 6:24:00 PM  
Blogger Lolle_Gibsonitfår said...

Godt ord igen, Arendse!!! :D

søndag, maj 28, 2006 6:28:00 PM  
Anonymous Anonym said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

torsdag, juli 20, 2006 10:45:00 PM  

Send en kommentar

<< Home